Schładzalniki do mleka

Schładzalniki mleka – klucz do jakości
Nie od dziś znany jest fakt, że na jakość mleka ma wpływ wiele czynników. Jednym z najistotniejszych jest proces chłodzenia i przechowywania. Istotną rolę w tym procesie odgrywają schładzalniki, które wyróżniają się szerokim zakresem rozwiązań i wyposażenia technicznego. Ta różnorodność w wyborze pozwala precyzyjnie dostosować urządzenie do specyfiki produkcji mleka w danym gospodarstwie.
Wymogi temperatury
Jedną z ważnych zasad w produkcji mleka jest możliwość jego schładzania do temperatury 6–8°C w ciągu dwóch godzin od zakończenia udoju. Ważna jest też temperatura przechowywania mleka do czasu odbioru, która nie powinna przekraczać 4–6°C.
Dopasowanie urządzeń do potrzeb
W odpowiedzi na wymagania produkcji mleka istnieje sposobność doboru odpowiedniego schładzalnika pod względem pojemności zbiornika, cech funkcjonalnych, częstotliwości opróżniania. Dodatkowo schładzalniki są już tak nowocześnie wyposażane, że zawierają automatyzację wybranych zadań roboczych czy odzysk energii.
Na rynku mamy bogatą ofertę schładzalników, np. firmy MARGO. Jedną z nich stanowią stacjonarne rozwiązania zbiornikowe, dostępne w wersji zamkniętej lub otwartej. Wśród otwartych, ze względu na kształt, wyróżniamy rozwiązania walcowe i wannowe. Wersje zamknięte to urządzenia ze zbiornikami o kształcie cylindrycznym i eliptycznym.
Elementy nowoczesnego schładzalnika
Do urządzeń o wysokim stopniu automatyzacji pracy zaliczane są zbiornikowe schładzalniki stacjonarne. Zgodnie z obowiązującą normą ISO, otwarte schładzalniki zbiornikowe muszą być wyposażone w:
- Mieszadło wolnoobrotowe – nie powoduje zmaślania i pienienia mleka; wyposażone w funkcję automatycznego wyłączania podczas podnoszenia pokrywy.
- Termostat elektromechaniczny lub elektroniczny – steruje procesem schładzania i przechowywania mleka, w tym automatyczne mieszanie w trakcie przechowywania.
- System utrzymywania temperatury – zapobiega zamarzaniu mleka, niezależnie od stopnia wypełnienia zbiornika.
Materiały i instalacje
Ponadto wymagane jest, aby:
- Zbiornik na mleko był wykonany z blachy kwasoodpornej,
- Termoizolacja została wykonana z pianki poliuretanowej lub innego materiału zabezpieczającego przed wymianą ciepła,
- Agregat chłodniczy wykorzystywał ekologiczne czynniki chłodnicze,
- Układ zasilania umożliwiał podłączenie do instalacji jedno- lub trójfazowej.