Schładzalniki do mleka

schladzalnik-do-mlekaSpecjaliści alarmują: O jakości bakteriologicznej mleka decyduje tempo schładzania mleka do temperatury poniżej krytycznej  10°C. Ważna jest również forma jego przechowywania nie może być wyższa niż  4°C. Wniosek z tego plynie taki im szybciej schłodzisz mleko tym będzie ono lepsze. A co za tym idzie? Wyższa jego cena.

 

Nie od dziś znany jest fakt, że na jakość mleka ma wpływ wiele czynników. Jednym z najistotniejszych jest proces chłodzenia i przechowywania. Istotną rolę w tym procesie odgrywają schładzalniki, które wyróżniają się szerokim zakresem rozwiązań i wyposażenia technicznego. Ta różnorodność w wyborze pozwala precyzyjnie dostosować urządzenie do  specyfiki produkcji mleka w danym gospodarstwie.

 

Jedną z ważnych zasad w produkcji mleka jest możliwość jego schładzania do temperatury  6-8°C w ciągu dwóch godzin od zakończenia udoju mleka. Ważna jest też temperatura przechowywania mleka do czasu odbioru, która nie powinna przekraczać 4-6°C.

W odpowiedzi na wymagania produkcji mleka istnieje sposobność doboru odpowiedniego schładzalnika pod względem pojemności zbiornika, cech funkcjonalnych, częstotliwości opróżniania. Dodatkowo schładzalniki są już tak nowocześnie wyposażane, że zawierają  automatyzację wybranych zadań roboczych czy odzysk energii.

Na rynku mamy bogatą ofertę schładzalników np firmy MARGO. Jedną z nich stanowią stacjonarne rozwiązania zbiornikowe. Są one w wersji zamkniętej lub otwartej. Jeśli chodzi o schładzalnik otwarty to ze względu na kształt możemy wyróżnić rozwiązania walcowe czy wannowe. Jeśli chodzi o drugą wersję to tworzą je urządzenia ze zbiornikami w kształcie cylindrycznym i  eliptycznym.

Do urządzeń o wysokim stopniu automatyzacji pracy zaliczane są zbiornikowe schładzalniki stacjonarne. Zgodnie z obowiązującą normą ISO otwarte schładzalniki zbiornikowe muszą być wyposażone w:

  • mieszadło wolnoobrotowe, które nie powoduje zmaślania i pienienia mleka oraz jest wyposażone w funkcję automatycznego wyłączania pracy podczas podnoszenia pokrywy,
  • termostat elektromechaniczny lub elektroniczny, który steruje procesem schładzania mleka oraz procesem przechowywania wraz z powtarzającym się mieszaniem mleka w trakcie przechowywania,
  • system utrzymywania temperatury, który zapobiega zamarzaniu mleka bez względu na stopień wypełnienia zbiornika.

Ponadto wymagane jest aby zbiornik na mleko był wykonany z blachy kwasoodpornej,
a termoizolacja powinna być zrobiona z pianki poliuretanowej lub innego materiału zabezpieczającego przed wymianą ciepła z otoczeniem. W agregacie chłodniczym powinny znaleźć się stosowne ekologiczne czynniki chłodzące, a w układzie zasilania musi pojawić się system umożliwiający podłączenie do instalacji jedno- lub trójfazowej.