Podłączenie wymiennika i zasady działania

W wielu jak nie wszystkich dziedzinach życia szuka się coraz to nowszych rozwiązań mających na celu z jednej strony zmniejszenie koszów np. energii elektryczne, paliwa itp. a z drugiej strony odzyskiwanie ciepła tam gdzie ono jest niespożytkowane. Takim rozwiązaniem w gospodarstwach rolnych produkujących mleko jest wymiennik – odzysk ciepła. Służy on do odzyskiwania ciepła przekazywanego przez mleko w procesie schładzania.

W schładzalniku do mleka ciepło zawarte w mleku jest oddawane poprzez parownik najczęściej w dnie zbiornika do czynnika chłodniczego. Ogrzany czynnik chłodniczy trafia do sprężarki, która tłoczy go do wymiennika ciepła poprzez wężownicę gdzie z kolei oddaje swoje ciepło wodzie. Następnie trafia do chłodnicy (skraplacza) i ponownie wraca do zbiornika. Dzięki temu urządzeniu ciepło odzyskiwane z mleka nie jest marnotrawione. Zapewnia ono odzyskanie nawet do 70% ciepła.

 

Schemat podłączenia wymiennika

q1

 

Woda w dobrze dobranym wymienniku uzyskuje temperaturę 40 ºC do 60 ºC. W okresie kiedy mleka jest mniej, temperatura otoczenia jest niższa oraz uzyskana temperatura wody w wymienniku jest niższa wówczas można ją dogrzać w termie. Koszty dogrzania wody z wymiennika i tak będą niższe niż podgrzewanie jej w termie od 10 ºC do około 60 ºC.

Poniższe kalkulatory pomogą w doborze odpowiedniej wielkości odzysku ciepła.

Kalkulator doboru wymiennika ciepła dla gospodarstw rolnych produkujących średniorocznie od 200 do 750 litrów mleka na jeden udój.

 

Kalkulator doboru odzysku ciepła dla gospodarstw rolnych produkujących średniorocznie od 3100 do 10 000 litrów mleka na odbiór.

 

Odzysk ciepła daję bardzo dużo korzyści dla jego użytkownika:

– oszczędność pieniędzy – mniejsze rachunki za prąd,

– oszczędność energii elektrycznej,

– ciepła woda praktycznie za darmo,

– latem niższa temperatura w pomieszczeniu,

– krótszy czas schładzania mleka,

– mniejsze zużycie agregatu chłodniczego,

– mniejsza ilość bakterii w mleku,

– wyższa jakość mleka,

– wyjątkowa niezawodność, wykonany w 100% ze stali kwasowej,

– niższa temperatura otoczenia schładzalnika,

– stały podgląd temperatury wody,

– łatwy i szybki montaż.

 

Należy jednak pamiętać o tym, że:

– temperatura wody w wymienniku nie powinna przekraczać 60ºC; ciepłą wodę po schłodzeniu mleka powinno się wykorzystać np. do umycia dojarki, schładzalnika czy pojenia cieląt,

– wymiennik ciepła powinien mieć zainstalowany zawór bezpieczeństwa (montuje się go na rurze doprowadzającej zimną wodę w łatwo dostępnym miejscu w pobliżu wymiennika) chroniący go przed zbyt wysokim ciśnieniem (max ciśnienie w wymienniku nie może przekraczać 6 bar),

– średnica wewnętrzna przewodu odprowadzającego (wykonanego z materiału odpornego na korozję i wysoką temperaturę oraz zabezpieczonego przed zamarznięciem), na którym jest zainstalowany zawór nie może być mniejsza niż największa średnica wewnętrzna króćca dopływowego zaworu bezpieczeństwa, nie powinien mieć więcej niż dwa kolanka i nie powinien być dłuższy niż 2m, (jeżeli jest konieczna większa liczba kolanek lub też dłuższy przewód należy wykonać cały przewód odprowadzający większy o jedną średnice nominalną),

– pomiędzy odzyskiem a zaworem bezpieczeństwa nie wolno montować żadnej armatury odcinającej ani przewężeń, sit jak np. osadniki zanieczyszczeń,

– otwór wypływowy zaworu musi być ciągle otwarty- połączony z atmosferą,

– nie wolno używać wymiennika bez sprawnego zaworu bezpieczeństwa, działający zawór należy sprawdzać co 14 dni (polega to na przekręcaniu kapturka w prawo albo w lewo tak aby nastąpił wypływ z bocznego wypustu odprowadzającego na zewnątrz poza obudowę zbiornika; następnie przekręcić kapturek w przeciwnym kierunku aż do zaskoczenia w poprzednie położenie i docisnąć do korpusu zaworu; jeżeli przy przekręceniu kapturka nie następuje wypływ wody, zawór jest niesprawny; gdy po przykręceniu kapturka i po powrocie w poprzednie położenie nastąpił ciągły wyciek wody, zanieczyszczeniu uległ grzybek zaworu i należy kilkakrotnie przepłukać zawór otwierając wypływ przekręceniem kapturka),

– nie blokować zaworu bezpieczeństwa aby zapobiec kapaniu wody,

– zredukować ciśnienie wody przed wymiennikiem ciepła, zbyt wysokie ciśnienie spowoduję ciągłe otwarcie zaworu i tym samym woda będzie ciągle wyciekać z niego, bądź doprowadzi do uszkodzenia wymiennika; w takiej sytuacji trzeba zamontować zawór redukujący ciśnienie wody,

– w instalacji należy zamontować zawór zwrotny, który będzie zapobiegał cofaniu się podgrzanej wody do przewodu wody zimnej,

– zapewnić stałe ciśnienie robocze instalacji,

– odzysk powinien być montowany na haku dołączonym do niego na solidnej ścianie nośnej lub konstrukcji,

– minimalna temperatura panująca w pomieszczeniu, w który jest zainstalowany odzysk nie może być niższa niż 0ºC (gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa należy zlać wodę z wymiennika i nie korzystać z niego, dzięki temu temperatura w pomieszczeniu wzrośnie),

– podłączenie wymiennika powinno być wykonane przez zawory odwadniające (umożliwia to łatwe odłączenie od instalacji),

– nie korzystać z wymiennika jeśli stwierdzi się brak przepływu wody przez zawór bezpieczeństwa.

 

Firma Margo już od wielu lat zajmuje się produkcją wymienników ciepła rurowych ze stali kwasowej typ AISI 304 o grubości od 1,5 mm do 3 mm. Materiał użyty do produkcji odzysków jest najwyższej jakości. Wężownice są wykonane z rur wyżarzanych bezszwowych, co zwiększa ich wytrzymałość na ciśnienie. W zależności od potrzeb i wymagań klientów posiada duży wybór odzysków o pojemności od 60 litrów do 1900 litrów. Firma w swojej ofercie ma odzyski ciepła wiszące, wisząco-q2stojące oraz stojące. Warstwa izolacyjna w zależności od pojemności zbiornika ma 25 mm, 40 mm, 50 mm i jest wykonana z pianki polietylenowej bądź waty szklanej zapewniającej dobrą izolację cieplną, dzięki czemu zmniejsza do minimum utratę ciepła przez wodę. Z zewnątrz wymiennik jest pokryty łatwymi do
utrzymania czystości: skają bądź blachą szlifowaną. Każdy odzysk posiada również termometr do kontrolowania temperatury wody w odzysku. Nowoczesny park maszynowy sprawia, że produkt ten prawie w całości jest spawany maszynowo (bez użycia rąk ludzkich) co przekłada się na jego bezawaryjność.

Za to urządzenie Firma Margo otrzymała Złoty Medal na Targach Ferma Bydła w Poznaniu w 2011.