Pasteryzatory / mieszalniki

Pasteryzacja polega na obróbce cieplnej substancji, która ma na celu zahamowanie bądź zniszczenie niemal wszystkich drobnoustrojów chorobotwórczych przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów. Nazwa metody pochodzi od Ludwika Pasteura, który opracował te metodę. Zwykle produkty podgrzewa się do temperatury od 70ºC do 100ºC. Pasteryzacji poddawane są takie produkty jak: mleko, wino, piwo, mięso, wędliny oraz przetwory owocowe (marmolady, dżemy, soki). Pasteryzowane przetwory przechowuje się w hermetycznych opakowaniach.

Rozróżniamy 2 rodzaje obróbki cieplnej:

  • Pasteryzacja długotrwała – obróbka w niskiej temperaturze 63°C przez 30 minut.
  • Pasteryzacja łagodna – łagodna obróbka w temperaturze 72°C przez 15 – 30 sekund.

W tabeli poniżej podano temperaturę i czas zaakceptowany jako wystarczający do zniszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych.

 

Minimalne kombinacje czasowo-temperaturowe zalecane dla pasteryzacji przez Zarząd d/s Artykułów Spożywczych i Leków USA (FDA).

Produkt mleczarski Metoda Temperatura  [ ºC ] Czas
Mleko: zwykłe, nisko-tłuszczowe, odtłuszczone LTLT * 62,8 30 min.
Śmietana, mleko z dodatkiem czekolady LTLT 65,6 30 min.
Lody śmietankowe LTLT 68,3 30 min.
Mleko: zwykłe, nisko-tłuszczowe, odtłuszczone HTST ** 71,7 15 s
Śmietana, mleko z dodatkiem czekolady HTST 74,4 15 s
Lody śmietankowe HTST 79,4 25 s
Mleko: zwykłe, nisko-tłuszczowe, odtłuszczone HTST *** 88,3 1 s
Mleko: zwykłe, nisko-tłuszczowe, odtłuszczone HTST 90 0,5 s
Mleko: zwykłe, nisko-tłuszczowe, odtłuszczone HTST 94 0,1 s
Mleko: zwykłe, nisko-tłuszczowe, odtłuszczone HTST 95,5 0,05 s
Mleko: zwykłe, nisko-tłuszczowe, odtłuszczone HTST 100 0,01 s
Wszystkie płynne produkty U-P **** 137,8 2 s

LTLT *- niska temperatura, długi czas albo pasteryzacja w wannach (metoda przetrzymywania),

HTST **- wysoka temperatura, krótki czas pasteryzacji,

U-P ****- ultra-pasteryzowane ogrzewanie może mieć miejsce przed pakowaniem lub po pakowaniu.

Rodzaje pasteryzacji przedstawia poniższa tabela:

Ogólne zalecenia, które trzeba brać pod uwagę przy pasteryzacji:

– Należy pasteryzować mleko jak najszybciej po udoju. Ciepłe mleko może być pasteryzowane szybciej niż wstępnie schłodzone mleko. Uniemożliwia to rozmnażania się bakterii.

– Po uzyskaniu docelowej temperatury, należy jak najszybciej schłodzić substancję, które jest pasteryzowana.

– Po pasteryzacji należy staranie i dokładnie umyć pasteryzator.

Firma Margo zajmuje się również produkcją mieszalników zbiornikowych. Mieszalnik jako urządzenie do termicznej obróbki mleka jest wykorzystywane w przemyśle mleczarskim. Jednakże może mieć zastosowanie również w innych gałęziach przemysłu: spożywczym, chemicznym czy też farmaceutycznym, a także tam, gdzie wymagane są procesy technologiczne takie jak: mieszanie, grzanie i oziębianie produktu.

Urządzenie produkowane przez Margo wykonane jest ze stali nierdzewnej, a jego sposób działania i wykonania spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.

Mieszalniki posiadają wiele zalet:

  • wykonane zgodnie zobowiązującymi standardami,
  • łatwe do mycia i konserwacji dzięki dobremu wykończeniu i dostępności do wszystkich elementów,
  • panel sterowniczy zaprojektowany zgodnie z potrzebami indywidualnymi klienta,
  • możliwość wykonania kilku procesów produkcyjnych w jednym urządzeniu (podgrzewania, mieszania i studzenia substancji),
  • łatwe w obsłudze,
  • przyjazne środowisku,
  • wyprodukowane do długotrwałego i niezawodnego działania z najwyższej jakości stali,
  • posiadają niski pobór energii oraz są bardzo wydajne.

Proces mieszania odbywa się w układzie jednego obrotowego mieszadła. W zależności od rodzaju substancji są to mieszadła łopatkowe, śrubowe bądź ramowe. Zarówno rodzaj przekładni mieszadła oraz prędkość jego pracy dobierana jest do indywidualnych potrzeb klienta biorąc pod uwagę rodzaj oraz gęstość substancji.

Mieszalnik wyposażony jest w panel sterowniczy z termostatem elektronicznym zaprogramowany zgodnie z oczekiwaniami klienta.

Mieszalniki produkowane przez firmę Margo posiadają:

– trzy płaszcze (płaszcz wewnętrzny – zbiornik na medium, płaszcz grzewczy oraz płaszcz zewnętrzny wykonany z blachy nierdzewnej szlifowanej gatunek 304, pomiędzy płaszczem grzewczym a zewnętrznym znajduje się warstwa izolacji wykonana z pianki polietylenowej lub waty szklanej).

– dwa płaszcze (płaszcz wewnętrzny – zbiornik na medium, płaszcz grzewczy)

– jeden płaszcz (płaszcz wewnętrzny – zbiornik na medium).

 

Urządzenie może być wykonane ze stali kwasoodpornej gatunek 304 bądź 316 w zależności od rodzaju substancji w nim mieszanej.

 

Dobór grzałki do przyrostu temperatury i pojemności mieszalnika.

Czas pasteryzacji

 

 

Pojemność pasteryzatora w [ litrach ]
100 150 200 250 300 350 400 450 500 550 600
Moc grzałki w [ kW ] dla przyrostu temperatury o 10 0C
30 min 3,3 4,4 5,6 7,0 8,1 9,3 10,7 12,1 13,3 14,7 15,9
60 min 1,6 2,2 2,8 3,5 4,1 4,6 5,4 6,1 6,7 7,4 7,9
1 h 30 min 1,1 1,5 1,8 2,3 2,7 3,5 4,0 4,6 5,0 5,5 5,9
2 h 0,8 1,1 1,4 1,8 2,0 2,3 2,7 3,0 3,3 3,7 3,9
2 h 30 min 0,7 0,9 1,1 1,4 1,6 1,0 2,1 2,4 2,7 2,9 3,2
3 h 0,6 0,7 0,9 1,2 1,4 1,0 1,8 2,0 2,2 2,5 2,6