Mieszalnik do pasteryzacji soków

Firma Margo w swoim asortymencie produktów posiada mieszalniki do pasteryzacji soków. Produkowane urządzenia występują w pojemności od 100 do 1500 litrów. W zależności od potrzeb klienta produkowane są ze stali nierdzewnej gatunek 304 bądź 316.

Charakteryzują się:

  • wysoką jakością wykonania,
  • wykonaniem z obowiązującymi standardami,
  • trwałością, to produkt wykonany z myślą o długotrwałym użytkowaniu,
  • łatwością w obsłudze,
  • bezproblemowym użytkowaniem,
  • możliwość wykonania kilku procesów produkcyjnych w jednym urządzeniu (podgrzewania, mieszania i studzenia substancji)
  • innowacyjnymi rozwiązaniami,
  • niskim poborem energii,
  • dużą wydajnością,
  • dopasowaniem do indywidualnych potrzeb klientów,
  • ekologicznymi rozwiązaniami,
  • przyjazne środowisku,
  • bezproblemowym myciem.

 

Firma Margo do produkcji soków produkuje następujące urządzenia:

  • mieszalniki wersja standard
  • mieszalniki wersja eko,
  • zbiorniki do podgrzewania.

 

 

 

Wersja standard mieszalnika do soków.

 

Mieszalnik do pasteryzacji soków trzy-płaszczowy wykonany. Zarówno zbiornik właściwy płaszcz grzewczo-chłodzący wykonane zostały ze stali nierdzewnej gatunek 304. Płaszcz zewnętrzny wykonany ze stali szlifowanej nierdzewnej gatunek 304 Pomiędzy płaszczem grzewczym a płaszczem zewnętrznym znajduje się izolacja.

Mieszalnik charakteryzuje się następującymi podzespołami:

  • Pokrywa mieszalnika dzielona na dwie części: cześć stałą i podnoszoną klapę.
  • W części stałej z zamontowaną dyszą myjącą.
  • Mieszadło łopatowe.
  • Mieszadło napędzane silnikiem elektrycznym razem z przekładnia 35 obrotów na minutę.
  • Płaszcz wodny grzewczo-chłodzący.
  • Zainstalowane dwie grzałki o mocy 6kW każda.
  • Izolacja zbiornika wykonana z pianki polietylenowej.
  • Dennica wyprofilowana w kierunku wylewki.
  • Skrzynka sterownicza z włącznikiem mieszadła.
  • Spust z zamontowanym zaworem motylkowym DIN DN 40.
  • Termometr analogowy do pomiaru temperatury pasteryzowanego soku.
  • Wyłącznik krańcowy, który służy jako zabezpieczenie przed pracą mieszadła przy podniesionej pokrywie.
  • Dodatkowe przyłączę do napełniania zbiornika od góry.

 

Wersja mieszalnika eko to mieszalnik z wymiennikiem ciepła.

Mieszalnik do pasteryzacji soków w temperaturze 80-90°C z zamontowanym wymiennikiem ciepła rura w rurze to innowacyjne rozwiązanie, dzięki któremu jest duża oszczędność poboru prądu. Do tego urządzenie niezbędne jest źródło pary wodnej. Doprowadzona para wodna do odzysku ciepła oddaje swoje ciepło wodzie, która dzięki pompce cyrkulacyjnej krąży między odzyskiem a mieszalnikiem i podgrzewa sok doprowadzając do procesu pasteryzacji. Takie rozwiązanie to duża oszczędność energii elektrycznej. Jedynym warunkiem tego jest posiadanie źródła pary wodnej bądź gorącej wody, która może posłużyć za nośnik ciepła. Dodatkowo mieszalnik wyposażony jest w grzałki, w razie, gdyby zaszła potrzeba dogrzania płaszcza wodnego.

Zarówno mieszalnik jak i wymiennik ciepła wykonane są ze stali nierdzewnej gatunek 304. Sam mieszalnik składa się z trzech płaszczy (płaszcz wewnętrzny, czyli zbiornik na sok, płaszcz grzewczy, płaszcz zewnętrzny wykonany z blachy szlifowanej). Pomiędzy płaszczem grzewczym a płaszczem zewnętrznym znajduje się izolacja. Zarówno mieszalnik jak i wymiennik wykonane są ze stali nierdzewnej gatunek 304.

Mieszalnik posiada następujące podzespoły:

  • Pokrywa mieszalnika dzielona na dwie części: cześć stałą i podnoszoną klapę.
  • Mieszadło łopatowe.
  • Mieszadło napędzane silnikiem elektrycznym razem z przekładnia 35 obrotów na minutę.
  • Płaszcz wodny grzewczo-chłodzący.
  • Izolacja zbiornika wykonana z pianki polietylenowej.
  • Dennica płaska wyprofilowana w kierunku wylewki.
  • Grzanie może odbywać się w dwojaki sposób: poprzez zamontowane w płaszczu grzewczo-chłodzącym 2 grzałki ze stali nierdzewnej o mocy 6 kW każda, bądź poprzez wymiennik ciepła rura w rurze.
  • Skrzynka sterownicza z włącznikiem mieszadła zainstalowanym elektronicznym termostatem na przewodzie o długości 4mb.
  • Spust z zamontowanym zaworem motylkowym ze stali 304 wg normy DIN 40.
  • Przyłącze pary wodnej 1”.
  • Mieszalnik posiada trzy nogi.
  • Pompkę cyrkulacyjną podłączoną do płaszcza grzewczo-chłodzącego.
  • Termometr analogowy do pomiaru temperatury pasteryzowanego soku.
  • Wyłącznik krańcowy, który służy jako zabezpieczenie przed pracą mieszadła przy podniesionej pokrywie.

 

Zbiornik do podgrzewania soku.

 

Zbiornik trzy-płaszczowy (płaszcz wewnętrzy, czyli zbiornik na sok, płaszcz grzewczy, płaszcz zewnętrzny wykonany z blachy szlifowanej) wykonany ze stali nierdzewnej gatunek 304, z zewnątrz obity blachą szlifowaną.

Zbiornik posiada niżej wymienione następujące podzespoły:

  • pokrywa mieszalnika jest przyspawana do zbiornika na niej umiejscowiono właz rewizyjny,
  • płaszcz wodny grzewczy,
  • izolacja zbiornika wykonana z pianki polietylenowej,
  • dennica płaska wyprofilowana w kierunku wylewki,
  • zamontowano dwie grzałki o mocy 6kW każda,
  • spust z zamontowanym zaworem motylkowym ze stali 304 wg normy DIN DN 25,
  • zbiornik wyposażono w zawór klapowy z pływakiem, aby zamknął dopływ soku przy odpowiednim poziomie w zbiorniku,
  • zbiornik ma 4 nogi o wysokości 25cm,
  • urządzenie to posiada wskaźnik poziomu cieczy,
  • termometr analogowy i elektroniczny do pomiaru temperatury podgrzewanego sok,
  • zamontowano dyszę do systemu mycia zbiornika.